AKÍ SÚ DNEŠNÍ STREDOŠKOLÁCI?

07.05.2004 Celý región

Bratislava, 7. mája 2004 – Konto Orange vyhlásilo program podpory stredoškolskej mládeže. Zameranie programu sa bude odvíjať od výsledkov monitoringu š...
Bratislava, 7. mája 2004 – Konto Orange vyhlásilo program podpory stredoškolskej mládeže. Zameranie programu sa bude odvíjať od výsledkov monitoringu školských i mimoškolských aktivít a záujmov stredoškolákov. Projekt nasleduje po úspešnom programe Školy pre budúcnosť, ktorého cieľom bolo zatraktívnenie vyučovania na základných školách.

Pripravovaný program pre študentov stredných škôl je výnimočný najmä vo svojej prípravnej fáze, počas ktorej Konto Orange v spolupráce s Centrom pre filantropiu monitorujú životný štýl, oblasti záujmov a potreby stredoškolskej mládeže po celom Slovensku. Výsledkom by malo byť podrobné zmapovanie potrieb študentov v oblasti vzdelávania a trávenia voľného času, ktoré poslúži ako východisko pre druhú fázu programu. V rámci nej bude vyhlásený jeden alebo viac grantových programov v závislosti od výsledkov monitoringu.

Cieľom prieskumu je do hĺbky spoznať potreby a záujmy študentov stredných škôl, ktorí sa na ňom môžu podieľať zaslaním nápadov, esejí alebo úvah do Centra pre filantropiu. Termín uzávierky je 31. mája. Projekt je určený pre všetkých študentov študujúcich formou denného štúdia na gymnáziu, strednej odbornej škole, strednom odbornom učilišti alebo združenej škole. Návrhy môžu písať jednotlivci, ale tiež tímy a môžu pri tom využiť aj pomoc učiteľov alebo rodičov. Motiváciou pre študentov je v prvej fáze odmena do výšky 4000 korún, ktorú dostanú predkladatelia najpodnetnejších návrhov. Predložené návrhy bude posudzovať odborná komisia zložená zo zástupcov Konta Orange, Ministerstva školstva SR a Centra pre filantropiu. Na základe tém, ktoré sa budú v návrhoch objavovať najčastejšie, pripraví Konto Orange grantový program pre stredoškolákov.

Prvé predbežné informácie o uvažovaní, živote a záujmoch stredoškolákov priniesol kvalitatívny prieskum agentúry AISA, ktorý sa formou focus groupov uskutočnil na podnet Konta Orange. Už z výsledkov tohto prieskumu, realizovaného v Bratislave, Trenčíne a Prešove je jasné, že stredoškoláci si veľmi zreteľne uvedomujú svoje potreby a majú jasne definované okruhy záujmov. Prvá, monitorovacia fáza programu pre stredoškolákov by mala aj kvantitatívne podložiť a doplniť výsledky spomínaného prieskumu.

Jedným zo základných cieľov Konta Orange je podporiť mladých ľudí vo vlastnej sebarealizácií a dať im priestor na zvyšovanie vzdelanostnej úrovne. V prebiehajúcom školskom roku 2003/2004 sa realizoval program podpory základných škôl pod názvom Školy pre budúcnosť, ktorého cieľom bolo zatraktívniť a zefektívniť vyučovanie.

Bližšie informácie o tomto projekte, ako aj dotazník a formulár, sú k dispozícií na internetovej stránke spoločnosti Orange Slovensko www.orange.sk v sekcii O nás – Komunikácia – Filantropia. Na doplňujúce otázky budú odpovedať konzultanti z Centra pre filantropiu, ktorí sú k dispozícií na emailovej adrese stredoskolaci@orangemail.sk
alebo na telefónnych číslach
0905 313 313 a 02 5464 4682.
Konto Orange je nezisková organizácia, ktorej zriaďovateľom je spoločnosť Orange Slovensko. Jej cieľom je realizovať projekty na podporu rôznych skupín ľudí (komunít) s rozličnými potrebami. Podporovať mladých ľudí je predpokladom našej budúcnosti. Preto sa Konto Orange rozhodlo realizovať vzdelávacie a voľnočasové projekty určené pre všetky stupne školstva.
 

Vyberte región